
Tartă cu cremă de brână și gem de caise
Ce spui de o prăjitură cu ciocolată dar totuși lejeră? Încearcă rețeta mea de tartă cu cremă de brînză și gem de caise. Vei fi plăcut surprins.
Ingredients
Aluatul
- 3 gălbenușuri
- 300 g făină
- 100 g zahar pudră brun( îl pun brun pentru că vreau să iasă un aluat cu aspect de cacao, să fie contrast între cremă, aluat și gem) dacă nu aveți, puteți folosi zahăr pudră alb
- 100 g unt cu 82% grăsime
- un praf de sare
- coajă de lămâie bio sau netratată aroma pe care o preferați este cea mai bună
- 3 linguri apa
Crema de ciocolată
- 175 g ciocolată albă topită și răcită(ciocolată de menaj) topiți ciocolata pe baie de aburi( aveți indicații pe ambalajul ei)
- 200 g smântână 30% grăsime bătută frișcă cel puțin 24% grăsime
- 250 g cremă de brînză de vaci se poate folosi și ricotta
Toping
- 300 g gem de caise dacă aveți, merge foarte bine și gemul de portocale
Instructions
- Pregătirea aluatului
- Se topește untul
- Într-un bol, punem 300 grame de făină, 3 gălbenușuri de ou, 70 grame zahăr brun pudră / 50 grame de zahăr alb pudră, untul topit și răcit, sare, coaja de lămâie sau ce aromă preferați plus 3 linguri de apă și frământăm un aluat, până devine un amestec omogen.

- Punem aluatul în frigider, învelit într-o folie alimentară pentru 20-30 minute. Puneți timer să nu-l lăsați mai mult dacă vă doriți să puteți lucra cu el.

- După ce a trecut timpul de stat în frigider, pregătim blatul de lucru: presărăm puțină făină pe blat și cu ajutorul unui sucitor, întindem ajuatul în formă de disc. Puteți să măsurați acest disc cu ajutorul tăvii în care urmează să il puneți. Eu am folosit o formă clasică de tartă.
- Puneți discul obținut în tava tapetată cu hartie de copt, cu mare grijă , că se rupe ușor.

- Cu ajutorul degetelor, ajustați forma aluatului în tavă. Vă voi atasa și un video.
- Preîncălziți cuptorul la 180 grade sus-jos
- Cu o furculiță, înțepați aluatul pe toată suprafața lui pentru a nu se umfla în timpul coacerii.
- Puneți tava în cuptor și setati timerul la 10 minute.
- După 10 minute, comutați cuptorul pe sus-jos plus ventilație și mai prelungiți timpul cu cel puțin încă 10 minute. După cele 10 minute suplimentare, uitați-vă să vedeți dacă este rumen aluatul. Dacă s-a rumenit peste tot, este gata. Dacă nu, il mai lasați maxim încă 5 minute.
- Scoateți din cuptor cand este gata și lăsați să se racească.
Crema de ciocolată albă
- Scoatem la temperatura camerei, crema de brânză și smântâna
- Topim ciocolata pe baie de aburi și apoi o lasăm să se răcească.
- Când ciocolata topită a ajuns la temperatura camerei și la fel și crema de bânză și smântâna, facem frișca( cu ajutorul unui mixer, batem o frișcă fermă)
- Într-un alt vas, punem crema de brânză și o mixăm cu mixerul, apoi adăugăm și ciocolata topită care a juns la temperatura camerei și mixăm în continuare până obținem o cremă omogenă.
- Peste amestecul de ciocolată cu brânză, adăugăm frișca și o încorporăm manual, cu o spatulă de bucătărie, cu mișcări ample, de jos în sus. Facem asta, până obținem un amestec omogen, spumos.
Montajul
- În aluatul de tartă care s-a răcit între timp, pe care îl punem pe un platou sau dacă aveți, chiar un platou care poate fi acoperit, puneți crema obținută, și o nivelați cu un cuțit cu lama lată sau orice altceva similar.

- Acoperiți și dați la friginer pentru cel putin 3 ore. Eu de obicei o las peste noapte în frigider.
- După ce a trecut timpul de stat la rece, puteți să puneți și gemul deasupra, la fel, cu ajutorul unei lame late.

Video
Notes
O tartă cu adevărat deosebită. Toată lumea care a gustat-o a descris-o ca fiind lejeră, cremoasă, extrem de gustoasă. Aceeși părere o am și eu, de aceea este desertul cel mai des făcut în casa noastră.
Cu căldură vă recomand să o încercați și voi.
Această rețetă de tartă este inspirată din rețeta de tartă cu brânză a lui Chef Adi Hădean, pe care îl urmăresc cu mare interes și respect, de mult timp. Tried this recipe?Let us know how it was!





