
Alivancă
Ingredients
- 600 gr branză de vaci bine scursă
- 110 gr mălai
- 50 gr faină albă (eu am pus făină tip 650)
- 1 linguriță praf de copt
- 110 gr zahăr
- 1 linguriță vanilie burbon
- 70 gr unt
- 70 gr smântână
- 4 ouă
- unt pentru uns tava
- smântână și zahăr pudră pentru servire (opțional)
Instructions
- Punem într-un vas untul la temperatura camerei.
- Adăugăm sarea, zahărul și vanilia burbon.
- Mixăm totul până obținem o cremă.
- Apoi, separăm gălbenușurile de albușuri.
- Adăugăm gălbenușurile peste amestecul de unt și zahăr. Vom mixa totul până când vom obține o cremă. Vezi în video mai jos cum trebuie să arate crema.
- Adăugăm acest amestec peste brânză și amestecăm energic. Apoi adăugăm smântâna și continuăm să amestecăm.
- Într-un vas, amestecăm mălaiul, făina și praful de copt.
- Adăugăm amestecul de făină peste cel de brânză.
- Apoi, batem albușurile spumă. Vom încorpora și această spumă cu mișcări ample, de jos în sus. Vom amesteca totul până când vom obține o compoziție omogenă.
- Preîncălzim cuptorul la 180℃ fără ventilație.
- Ungem tava cu unt. Eu am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 27 cm.
- Apoi punem compoziția în tavă și coacem pentru 45 – 55 minute. Aspectul trebuie să fie rumen. Vezi în video mai jos cum trebuie să arate.
- Așa arăta alivanca mea când era gata.

- Am pus imediat o farfurie mare deasupra și am răsturnat alivanca pe farfurie. Atenție! Purtați mănuși.

- Se servește caldă, cu smântână îndulcită deasupra.

- Pentru smântâna îndulcită, amestecați câteva linguri de smântână cu zahăr pudră vanilat. Dacă faceți asta din timp, lăsați acest amestec în frigider. Astfel se va îngroșa puțin.
Video
Notes


Dragilor,
Cu deosebită încântare vă prezint astăzi rețeta mea simplă și delicioasă de alivancă.
Pentru mine, alivanca este o amintire savuroasă din copilărie. Pentru că este un desert regional, el nu poate fi găsit în prea multe meniuri ale restaurantelor.
În regiunea în care locuiec eu, știu vreo 2-3 restaurante locuri care au în meniu alivanca. Ceea ce m-a îndemnat pe mine să o tot încerc este faptul că nici una dintre cele din oraș nu semăna cu gustul pe care eu mi-l aminteam. Vorba aia: câte bordeie, atâtea obiceiuri. 🙂
De fapt cam asta a fost baza pentru multe dintre încercările mele de a obține anumite preparate. Se pare că tot ce e tradițional, este foarte greu de găsit în formă autentică,.
Nu-mi pot închipui cum percepe cineva care nu a mai mâncat niciodată acest preparat, dar pot încerca o descriere. Gustul acesta este deosebit deoarece se simte în el și gustul de mălai. E un amestec de mălai și brânză, cu tentă vanilată, iar când este servit cald, cu smântână deasupra este cu adevarat de vis.
Fără a pierde din vedere vreo secundă, faptul că gusturile nu se discută, eu vă încurajez să încercați rețeta mea dacă credeți că vi se potrivește.
La mine acasă, a avut un succes incredibil. De la mic la mare, toată lumea a savurat alivanca mea simplă și delicioasă.
Ar putea să îți placă și rețeta mea de Papanași cu smântână și dulceață
Vezi și rețeta mea de Plăcinte poale-n brâu
Rețeta mea de Colțunași cu brânză dulce ar putea de asemenea să-ți placă
Abonează-te la Canalul meu de youtube pentru a nu rata nici un video!
Vezi și pagina de Facebook , de unde afli toate noutățile din site și youtube.
#ALIVANCA #tomigateste Tried this recipe?Let us know how it was!


